Care e faza cu facultatea?

Mai întâi de toate, eu am fost printre copiii norocoși care au știut de mici ce vor să facă cu viața lor. Primele amintiri sunt legate de culoare, formă, punct. Astfel, mi-a fost ușor să decid ce cale să aleg și ce să fac cu viața mea. Sau a fost?

Abia când am ajuns în liceu mi-am dat seama cât de importante sunt influențele din jurul nostru. Grupul de oameni lângă care crești îți poate modela ușor cursul vieții, așa că nu știu dacă ține de talent, destin sau practică, dar lucrurile astea îți pot încetini cu mult evoluția. Melancolicul din mine, de multe ori, se gândește cum ar fi fost traectoria artistică, dacă din primii pași în viață aș fi avut contact cu mediul artistic. Însă, vremurile în care am crescut plus timiditatea mi-au pus piedici, dar vreau să cred că toate lucrurile se întâmplă cu un motiv și sunt în locul potrivit.

Avem noroc că trăim într-o perioadă în care resursele sunt nelimitate. Dar, totodată, cred că dacă nu știi cum să le folosești, mai mult îți stau în cale, te bagă în ceață, iar de multe ori ajungi să renunți la dorințele tale. Multe generații au crescut cu o singură carte de ilustrații pe care au răsfoit-o până i-au rupt filele, sau au avut aceeași casetă cu animația preferată, la care se uitau în fiecare noapte. Limitarea asta ne-a ajutat să prețuim puținul pe care îl aveam și să ne dezvoltăm mai ușor simțul analitic. Însă, din nou, cum îți poți da seama care conținut este de calitate și care nu? Mai știi desenele animate cu violență sau cărțile pline de sclipici de la Disney?

De ce am tot vorbit despre grupuri de oameni, influențe și resurse? Avem nevoie, într-un fel sau altul, de o îndrumare pentru a ne fi mai ușor să facem alegeri. Am simțit-o pe pielea mea… Am avut colegi în liceu care de mici au fost expuși la artă, iar când eu mă chinuiam să învăț despre artiști și istoria artei, ei deja învățau a nu știu câta tehnică. Desigur, un timp mai scurt te poate ambiționa să muncești mai mult, dar burnout-ul te ajunge din urmă. 

Mulți care vor să aleagă arta se întreabă dacă au nevoie de studii în domeniu. Depinde. Dacă ești o persoană care se descurcă de una singură, este curioasă, caută întruna informații noi și are discernământul bine dezvoltat, cred că te vei descurca de minune.

Lucrurile pozitive pe care ți le poate oferi o școală de profil sau o facultate sunt scurtăturile și relațiile pe care în mod normal cu greu le-ai găsi în alte locuri. De exemplu, am avut posibilitatea să experimentez cu toate tehnicile pe care le-am avut la îndemână, am avut contact cu  unii dintre cei mai talentați artiști din țară de la noi, cunoscuți și în străinătate și am legat prieteni cu oameni pe care îi prețuiesc până în prezent. Am învățat secretele lor și nu a trebuit să plătesc decât cu timpul meu și atenția mea. Am descoperit ce este kitschul, cum să îl evit și cum să îmi formez propriile gusturi. 

Nu există un răspuns corect. Da, trebuie să ai o facultate sau nu, nu trebuie. Sunt artiști celebri care au reușit singuri să urce pe scara succesului, muncind din greu, fără să aibă studii în spate și, totodată, persoane care au făcut o facultate și lucrează în alt domeniu. Decizia îți aparține.

Indiferent de alegerea pe care vrei să o faci, eu îți voi lăsa în josul paginii câteva link-uri care te vor ajuta să îți pui bazele artei: de la culoare, desen, până la a înțelege cum să ai o compoziție echilibrată. 

Îți recomand să studiezi puțin și istoria artei, crede-mă, sigur vei găsi artiști cu care să rezonezi și acum pe bună dreptate, nu ai vrea să știi cum a evoluat arta și de ce încă este folosită până în prezent? Nu mai spun, cel mai bine înveți artă din reproducerea și înțelegerea operelor de artă a maeștrilor.

Iar acum, influențele artistice și artiștii care m-au ajutat de-a lungul timpului:

Pj Lynch cred că este maestrul acuarelei sau a tehnicilor umede.

Will Terrel este un comic book artist, m-a ajutat în facultate să trec peste momente grele din viața mea. Pe lângă faptul că are o linie superbă, are multe sfaturi bune în ceea ce privește viața de artist, lucrurile cu care ne confruntăm și multe altele.

Marco Bucci, artist profesionist în pictură și ilustrație. Are cursuri despre teoria culorii și mult conținut video pe Youtube. De la el am învățat ce este occlusion shadow (what?!).

Michael Hampton, artist și profesor care și-a dedicat timpul studiind anatomia corpului uman și desenul. Poate te întrebi la ce ți-ar trebui anatomia, însă, doar știind bazele vei putea stiliza corpul uman. De unde știi cum este o carte dacă nu o citești? Așa e și cu corpul uman, trebuie să cunoști scheletul și mușchii care îl acoperă.

Cum să înțelegi câteva lucruri despre compoziție.

Character Design References este atât un spațiu unde artiștii sunt provocați să creeze lunar diferite caractere inspirate după o temă, cât și un loc de unde îți poți lua inspirația, din biblioteca cu nenumărate referințe. Vezi pagina lor de Facebook.

Picture Book Makers și Lets Talk Picture Books sunt site-uri pline de interviuri cu ilustratori. Cred că ai nevoie de o viață de om pentru a cuprinde toți artiștii de aici. Exagerez, însă, este destul de mult conținut pentru a cunoaște câteva secrete din spatele muncii lor.

Resurse utile pentru a-ți ușura munca, Color Wheel de la Adobe și Coolors.

Eu primesc non-stop reclame de la ei, nu știu dacă și tu, dar îi las mai jos. Sunt platforme care oferă cursuri online în diverse tehnici și domenii: Domestika, Skillshare și Udemy.

Dacă ai întrebări sau vrei să vorbim, îmi poți lăsa mai jos un comentariu. Sper că informațiile din acest articol ți-au fost utile.

SHARE

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Poate te-ar interesa și ...

No Thoughts on Care e faza cu facultatea?

Lasă un comentariu

You cannot copy content of this page
0
Coșul tău
  • No products in the cart.