Despre ilustrații

Dacă în articolul anterior am abordat un subiect tabu, cel al banilor, de data aceasta voi continua cu definirea ilustrațiilor și descrierea lor, așa cum am promis.

M-am folosit de DEX pentru a explica mai bine, astfel, o ilustrație este un gen al graficii prin care sunt prezentate scene dintr-un text, cu rol explicativ, iar uneori are doar rol decorativ. 

De ce este un gen al graficii și nu a picturii? Fiindcă la baza graficii se află desenul, exprimat prin punct și linie( de aici și compozițiile complexe și personaje expresive) . Grafica abordează diferite tehnici, de la desen, gravură, pictură, chiar și intervenții 3D.

În prezent, este o delimitare foarte subtilă între ramurile artei vizuale- grafică, pictură și sculptură- însă, tocmai asta le face să fie atât de frumoase.

Acum că știm ce este o ilustrație, cum este ea folosită în jurul nostru? 

O putem observa în stația de autobuz în diverse reclame, în aplicații, ambalaje de produs, în reviste și cărți și multe altele. Ilustrația joacă un rol important în lumea modernă, fiindcă ea este cea care influențează decizia consumatorului. Dacă forma, culorile, ideea sunt echilibrate, îl pot face pe cumpărător să aleagă cafeaua cu ambalaj drăguț (așa cum am pățit eu) și să apeleze la servicii de la diverse bănci sau spitale private, tocmai fiindcă mesajul a fost transmis cum trebuie prin ilustrație și i-a dat privitorului o stare de confort și i-a oferit încredere.

Ilustrațiile sunt de mai multe tipuri, după cum urmează: vinietă, spot, half page, full page și spread. Am făcut explozia de romengleză, dar este mai ușor să le reții așa, fiindcă engleza exprimă într-un cuvânt ce în română exprimi în zece.

  • Vinieta, în mod normal, este folosită la început și la final de capitol. Se diferențiază de celelalte ilustrații prin dimensiunea ei (încape într-o pătrime de pagină) și marginile ei nu sunt delimitate, pierzându-se ușor în fundalul paginii.
  • Spot-ul este o ilustrație care se folosește deseori în editorial, site-uri, aplicații. Ea este de mici dimenisiuni, conține puține elemente, uneori doar un obiect și de regulă nu are fundal. Este folosită și în ilustrația de carte.
  • Half page, este ilustrația care se încadrează în jumătate de pagină. Ea este folosită pentru a descrie rapid o idee din text. Din cauza dimensiunii mici ea nu conține prea multe detalii, concetrând esențialul.
  • Full page, ocupă o pagină. Un lucru care îmi place mie la ilustrația full page este că ea poate să fie încadrată într-un chenar alb (cel de culoarea paginii), numită oglinda paginii, iar cu diverse obiecte ilustrate poate sparge această oglindă. Oferă dinamism si originalitate.
  • Spread-ul este ilustrația desfășurată pe două pagini. Este cea mai complexă dintre cele enumerate mai sus, fiindcă conține multe detalii, compozițiile trebuie gândite foarte bine și ce să mai zic, este o provocare imensă pentru ilustrator.

Acum că am enumerat tipul de ilustrații, cum pot fi ele folosite în cărți?

Sunt două modalități principale. Cărțile care au mult text, au nevoie de ilustrații decorative sau explicative. În funcție de paginație, conținutul textului, cât de mare se dorește a fi volumul final, ilustrațiile vor fi într-un număr mai mic și vor predomina cele de mici dimensiuni. Le vom numi ilustrații de carte

În ceea ce privește cărțile cu puțin text, până în 1000 de cuvinte, toate paginile conțin ilustrații, de preferabil spread-uri. Aceste cărți sunt numite albume ilustrate. Într-un album ilustrat textul se completează cu ilustrația, iar textul singur nu poate fi înțeles. De aceea, ce poate fi descris prin imagini, nu mai este nevoie să se regăsească în text.

Despre ilustrațiile dintr-un album ilustrat am discutat în articolul anterior. Necesită un volum foarte mare de lucru și dacă vrei să lucrezi la un astfel de proiect, pune-ți centura și ține-te bine. Nu neg, și la ilustrațiile de carte se investește mult timp. Trebuie respectat textul și trebuie avută mare grijă să nu te contrazici cu el. Dacă este descrisă o casă roșie cu 6 ferestre, tu nu vei ilustra o casă verde cu 4 ferestre.

Ar mai fi coperta de carte, pe care am lăsat-o tocmai la final. Dintre toate ilustrațiile ea este cea mai importantă. Este primul lucru cu care are contact privitorul, înainte de toate (sau cu prețul, hehe). Ea trebuie să cuprindă într-o imagine esențialul, este ca un afiș pentru un film. 

Ilustrația de pe copertă poate să reprezinte: 

  • sinopsisul;
  • o scenă mai avansată din poveste;
  • începutul poveștii (este preferata mea), funcționează foarte bine în albumele ilustrate;
  • finalul poveștii;
  • personajele principale.

Lucrurle scrise mai sus le-am învățat de-a lungul timpului, le-am studiat și le-am observat. Dacă ceea ce am scris mai sus consideri că necesită completări, te invit la conversație. 

SHARE

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Poate te-ar interesa și ...

Pentru Roxi

Iată cum voi începe să scriu despre această ilustrație:În urmă cu 5 ani, când îmi pregăteam proiectul de disertație, voiam

Citește mai mult »

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *