Pentru Roxi

Iată cum voi începe să scriu despre această ilustrație:
În urmă cu 5 ani, când îmi pregăteam proiectul de disertație, voiam să vorbesc despre tristețe, lacrimi, relația dintre părinți și copii, să scriu și să ilustrez o carte pentru cei mici pe tema aceasta. Unul dintre profesori mi-a spulberat dorința cu o întrebare „Dar, ce, ești tristă?”. Eu acum râd, când mă gândesc la ce mi-a spus, însă credeți-mă, proiectul acela încă e în sertar, așteaptă să fie ilustrat, și din cauza acelor vorbe am ales alt proiect, fericit și care rezonează cu România.

Am crescut, iar anul acesta mi-am propus să nu mai las să fiu călcată în picioare. Să visez ce proiecte vreau eu și să le pun pe hârtie, așa cum mi le imaginez. Cred că putem schimba lumea în mai bine dacă ne îndepărtăm ochelarii de cal și privim realitatea așa cum este ea, iar mai apoi să vedem cum putem face bine în jurul nostru.

De ziua mea, în martie, mi-am dorit să merg la Sanctuarul Libearty din Zărnești. Știam în mare cam ce mă așteaptă, știam că voi întâlni urși cu povești care mai de care mai interesante. Însă, nu mă așteptam să fie atât de emoționante. Voi lăsa link către pagina sanctuarului, unde este descris mai bine cum a început proiectul.

Printre zecile de povești, unele dureroase, altele mai fericite și chiar amuzante, m-a emoționat foarte mult povestea Roxanei. Timp de 15 ani ea nu a știut cum este să calce pe iarbă sau să se plimbe prin păduri stufoase. Ea a trăit în primii ani din viață pe litoralul românesc, fiind mascotă pentru poze… iar următorii ani i-a petrecut în grădina zoologică din Bârlad. În ambele situații, ori călca pe nisipul fierbinte al plajei, ori stătea doar pe betonul cuștii din grădina zoologică, uneori încins, alteori înghețat.

De ce povestesc despre Roxi? Când am întâlnit-o la sanctuar, deși avea un spațiu mare al ei pe unde să se plimbe, iarbă și mâncare din belșug, ea era cuibărită și neclintită într-o săpătură în pietriș, formată cu timpul de corpul ei. Am înțeles că cei 15 ani din viața ei care au fost în captivitate, au obișnuit-o să trăiască într-un spațiu mic, pe care ea încă l-a păstrat fictiv chiar până în prezent. În această ilustrație mi-am imaginat că acel culcuș pe care și-l creează ea, este totuși unul blând cu ea, ca o mângâiere de brândușă. Poate nu pare ceva atât de grav, dar în contrast cu ceilalți urși, se vede cât de marcată este Roxi de trecutul ei. Mai multe despre povestea ei puteți citi aici.

Roxi în culcușul ei, la sanctuar.

Azi, am aflat pe Facebook o veste minunată. Roxi a primit în sanctuar un spațiu mai mare al ei, departe de ochii oamenilor, care o stresau, și este mult mai liniștită.

La Sanctuarul Libearty, prin donații lunare sau anuale, pot fi adoptați ursuleți. Nu fizic, așa cum cred mulți, ci primești un certificat de adopție cu care te poți mândri. Chiar și vizitele la sanctuar, a căror intrare pare că ar costa multicel, ajută la cumpărarea hranei sau menținerea spațiilor curate, iar urșii sănătoși.

Cu ilustrația realizată, fac un apel la voi. Mi-ar plăcea să o adopt și eu pe Roxi, însă mi se pare că o putem ajuta mai mulți altfel. La fiecare donație realizată către sanctuar, în valoare de minim 60 de lei, veți primi din partea mea, gratuit, ilustrația cu Roxi, pe baza dovezii plății în contul sanctuarului. Acești bănuți nu o vor ajuta doar pe Roxi ci pe toți ursuleții și celelalte animăluțe din sanctuar (lupi, căprioare, broscuțe țestoase).

La final de an, cu acordul vostru, vă voi menționa pe fiecare în parte și voi vorbi despre binele pe care l-ați făcut.

____________________________

Pentru a primi ilustrația, lasă-mi un mesaj în privat pe una din paginile de socializare, Facebook sau Instagram, cu dovada plății și adresa unde dorești să fie trimisă ilustrația. Ea va fi printată pe hârtie texturată 270 g/mp, dimensiuni 20x20cm. Sugestie ramă aici. Sunt de mare calitate, sticlă și lemn și la un preț bun.

Pentru livrarea ilustrației transportul este gratuit. Livrarea se face în zilele de miercuri și vineri.

____________________________

Pentru Roxi și o viață mai bună.

____________________________

Donează aici pentru Sanctuarul Libearty

Dacă vrei să o adopți pe Roxi, o poți face aici

SHARE

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Poate te-ar interesa și ...

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *