Recuperarea timpului pierdut

Cuvinte cheie: dependență de social media, cum să iei o pauză de la ea, fericirea este o alegere

_______________

Abia așteptam să sa se așeze pătura tomnatică peste pământul arid al verii. Sunt o persoană care simte prea multe iar vara, pentru mine, a fost o explozie de emoții și anxietăți, care s-a calmat odată cu venirea toamnei. La momentul potrivit voi povesti despre marea alegere care mi-a dat vara peste cap.

Aveam emoții și pentru apropierea lunii octombrie, care este plină de challenge-uri artistice (Inktober, Peachtober, Drawtober etc.). Am participat din 2017 până anul trecut, deci 5 ani consecutivi, la Inktober și Peachtober, și mă simțeam obligată să particip și anul acesta la unul dintre ele. Cum, în continuare, nu stau prea bine la capitolul burnout și încă sunt în recuperare, mi-am dat seama că ar fi bine să pun pe locul 1 sănătatea, și să mă mulțumesc cu participările din anii anteriori.

Explozia aceasta de challenges s-a simțit puternic pe social media, personal, fiind acaparată de multe postări pe subiectul ăsta (mare parte din conturile pe care le urmăresc sunt despre ilustrație și artă). Cumva, mă simțeam bombardată de subiectul pe care îl evitam cel mai mult, mă simțeam datoare să fiu prezentă, pentru că toată lumea este.

Soluția mea a fost să anunț oficial dorința mea de a lua o pauză de la Instagram, printr-un story, pentru a mă convinge că e pe bune, și mi-am ascuns aplicațiile de social media, ca atunci când ești la cură de slăbire și ascunzi dulciurile din casă. Pe lângă ascunderea lor, mi-am pus și o limită de utilizare a lor de 5 minute pe zi, maxim! (m-am mințit, ar merge 15 minute).

Desigur, multă lume a crezut că s-a întâmplat ceva de am luat decizia asta. Parcă renunțasem la fumat și era un șoc. Las gluma la o parte, dar apreciez îngrijorarea celor cu care țineam legătura strânsă pe social. Faptul că mesajele s-au mutat de pe Instagram pe WhatsApp, mă face să mă simt ca și cum m-am întors în perioada fără Facebook, ceea e e super. 

Poate întrebarea care răsare ar fi: A funcționat?

În mare parte, da. 

  • Mi-am redus timpul de 3 ore pe zi (!!) pe Instagram la 5-20 de minute pe zi. Am zile în care nici nu-l deschid și în locul lui deschid Solitaire. Cum ar fi bomboane mentolate în loc de țigară… mi se pare că îmi ia gândul de la nevoia de dopamină venită din scrolling și reels.
  •  D.p.d.v. al concentrării pe task-urile importante, am fost surprinsă să văd cum nu mai sunt distrasă de nevoia de a afla ce s-a mai întâmplat pe Instagram. FOMO no more.
  • Nu mai zic de nivelul de anxietate, mă simt atât de calmă. Cred că ușor, ușor îmi revin din anxietatea constantă pe care o simțeam pe final de vară.

Unde nu a mers?

Problema apare atunci când trebuie să lucrezi de la birou și n-ai cum să nu știi scurtăturile de la Facebook și Instagram. Când te plictisești, hai că nu ai telefonul la îndemână, dar poți pe jumătate de ecran să dai puțin scroll, nu? Cred că, spre fericirea mea, după 5 minute pe Insta, mă simțeam vinovată că trișez și mă întorceam înapoi la lucru.

O altă problemă o regăsesc în situațiile în care sunt în public (evenimente, stat la coadă la magazin) și simt nevoia de evadare. Scot telefonul și din reflex deschid Instagram. Și mă calmează. Wow, scriind lucrurile astea îmi dau seama în ce lume am ajuns să trăim. :)) 

screen time de pe telefon, din ultimele 5 zile. Miercuri am făcut o postare, iar vineri am fost la cumpărături, mega coada…

Ce aș recomanda unei persoane care vrea să scape de dependența de social media:

  • Nu trebuie exclusă total sursa care provoacă rău. Ea trebuie înlăturată încetul cu încetul, până la urmă evitarea ei va veni natural.
  • O limită de 5-10 minute pe zi, unde doar verifici dacă ai mesaje noi, pui rapid o postare nouă ca să nu uite lumea de tine cred că e o soluție bună, utilă abia după ce ai avut măcar 2 săptămâni fără Instagram.
  • Mutarea conversațiilor de pe Insta pe WhatsApp sau pe telefon. Hai poate Messenger… dar acolo riști să fii trimis pe Facebook ca să vezi ce evenimente mai sunt – ia uite, ce a făcut x-y și gata, te-ai pierdut în vortex. 
  • Mo Gawdat, atreprenor și scriitor, care a lucrat la Google X, a scris numeroase cărți despre fericire și a căutat o ecuație a ei. Într-un podcast, afirmă că dacă lucrurile pe care le vezi la știri sau pe social media nu le poți schimba, atunci ce rost are să îți bombadrezi mintea cu informații care îți schimbă starea de spirit în rău. 
  • Tot Mo spune că dacă urmărești un subiect în ultimele două luni și nu ai putut influența deciziile pe acel subiect, atunci tu nu ai niciun rol acolo. Oprește-te din a urmări acel subiect și alege unele pe care chiar le poți schimba în bine, unde chiar poți face o diferență. 

_______________

Deci, cu ce pot schimba eu lumea în mai bine dacă dau scroll și îmi provoc stări de angoasă și invidie? Îmi degradez starea de spirit, când aș putea, în schimb, să mă concentrez pe a crește într-un mod constructiv, mergând la cursuri online sau evenimente offline, să socializez în lumea fizică.

Și acum concluzia, și sunt de acord cu Mo Gawdat, a fi fericit este o alegere, iar eu am vrut să aleg să nu mai fiu anxioasă, să mă contectez din nou cu mine, și să redescopăr ce îmi plăcea să fac cândva. Să îmi recuperez timpul pierdut, acele 3 ore pe zi de stat pe Instagram și să le folosesc crescând, petrecând timp cu persoanele dragi și meditând. Cred că voi continua această deconectare de Social Media până la finalul anului, că tare îmi mai place. 

SHARE

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Poate te-ar interesa și ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *